Абсурдната ситуация със заложничеството на Албания приключи. Преговорите за членство на

...
Абсурдната ситуация със заложничеството на Албания приключи. Преговорите за членство на
Коментари Харесай

Рама след гласуването в македонския парламент: Пред Албания вече няма пречки за ЕС

Абсурдната обстановка със " заложничеството " на Албания завърши. Преговорите за участие на Албания в Европейския съюз (ЕС) нямат спънки!  Това написа през днешния ден във " Facebook " албанският министър председател Еди Рама. Повод за изказването му бе гласуването в македонското заседание на френското предложение за еврочленството.

Изминаха 3 тежки години от решението на Европейския съвет да отвори пътя за договаряния за цялостно унищожаване на набора от изкуствени спънки, които бяха сложени пред Албания, написа още Рама. Той обаче е убеден, че Тирана е на път да се оправи с предизвиокателствата от последните години. 

Но да не забравяме, това не е краят на нашия път, а единствено началото на нова част от пътя към Албания, която обичаме, съобщи той.

Македонският парламент през днешния ден одобри т.нар. " френско предложение "  за започване на договаряния за участие на страната в Европейския съюз. Предложението беше подкрепено от 68 народни представители. В пленарната зала участваха 69 от общо 120 депутати.

" За " гласуваха депутатите от ръководещата коалиция, а също и народните представители от опозиционните албански обединения.

Гласуването протече по време на третия ден от дебатите в пленарна зала. Днес в Народното събрание участва и посланикът на Европейски Съюз в Скопие Дейвид Гир.

Гласуването се организира и на фона на продължаващи седмици митинги на опозицията в страната, които прераснаха в принуждение. Според нея, дейностите на Европейски Съюз са пробългарски. 

На днешното съвещание депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Игор Янушев посочи, че СДСМ отсега нататък ще се назовава СДС-България и заплаши министър-председателя и всички от властта, че  " ще лежат в пандиза за изменничество, ще лежат и ще дават отговор, тъй като македонският народ е толерантен, македонският народ го е посочил през историята, македонският народ е и мирен, македонците умеят да простят, само че за някои неща няма амнистия ", цитира думите му македонското електронно издание " Курир ".

В края на юни българският парламент даде своето утвърждение, доказано и с решение на държавното управление.

Припомняме, че Рама направи в края на юни остри изявления спрямо България за ветото, което страната ни наложи за еврочленството на Скопие.

България можеше да се държи по-европейски, съобщи тогава той. Също по този начин, той упрекна българските управляващи, че държат Северна Македония за пленник.

На рецензиите на управляващите ни след неговите забележки, той отговори:

" Вие имате проблем с моя метод на изложение, аз с метода, по който България желае да взема решение двустранните въпроси. Или вдигнете ветото, или ще ме търпите ".

Тогава водачът на опозиционната Демократическа партия на Албания и някогашен министър председател на Албания Сали Бериша се извини на българския народ за изказванията на премиера.

Бериша сподели на конференция, че Рама не съставлява мнението на албанците, защото, както сподели, не познава никакви правила на другарство сред страните.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР